Dlaczego warto jeść jajka

Jaja kojarzą nam się głównie z Wielkanocą. To właśnie wtedy spożycie jajek jest największe. Warto jednak po nie sięgać zdecydowanie częściej. Jajka są prawdziwą skarbnicą wielu wartościowych składników odżywczych. Dostarczają przede wszystkim drogocennego białka. Można je przyjmować po niemal każda postacią- na twardo, na miękko, w postaci jajek sadzonych czy tradycyjnej jajecznicy.

 

Unikajmy jednak jedzenia jajecznicy z tłustym i kalorycznym boczkiem. Jajka powinny stanowić element każdej diety odchudzającej. Zawierają między innymi lecytynę, związek który pomaga utrzymać odpowiednią wartość lipidów w organizmie. Najzdrowsze i najbardziej wartościowe są jajka ugotowane tak by żółtko nie było mocno ścięte, najlepiej gdy jest podane ze szczypiorkiem i naturalnym jogurtem. Jajko jedzone z majonezem może przekładać się na odkładanie tłuszczy w naszym organizmie. Wielu z pewnością zadaje sobie pytanie ile kalorii ma jajko? Tak naprawdę to nie ma większego znaczenia. Ważniejsze jest to, że jajka zdecydowanie zmniejszają apetyt. Dzięki nim nie ma pokusy by podjadać pomiędzy posiłkami.